пʼятниця, 12 грудня 2014 р.

                                 Рафтинг
Ра́фтинг — вид екстремального спорту, швидкісний спуск гірською річкою з порогами на надувному човні (рафті),плоту або на байдарці.

Рівні складності

За міжнародними стандартами, річним порогам присвоюється категорія складності від першого до шостого рівня.
Проходження порогів першої та другої категорії складності вважається досить легким і не вимагає особливої майстерності. У сплав такою річкою можна взяти навіть дітей.
При проходженні порогів третього рівня складності збільшується навантаження і доводиться докладати вже більше зусиль при маневруванні. Хоча при всій складності і можливі різні екстремальні ситуації, нічим серйозним, крім значного впорску адреналіну, вони не загрожують.
На відміну від попередніх категорій, четвертим рівнем називають дійсно складні пороги, проходження яких пов'язано з небезпекою та вимагає від рафтера миттєвої реакції, великої майстерності та досвіду.
Пороги п'ятої і шостої категорії складності під силу тільки професійним спортсменам та дуже досвідченим любителям.

Європа

В Європі кращі місця для рафтингу — ТуреччинаХорватіяІталія і Норвегія. Хоча в цих країнах річки переважно середньої складності, сплави з них цікаві та захоплюючі.

Азія[

Рафтинговий туризм найбільш розвинутий в ТаїландіКитаїІндіїБутані і Непалі. Гімалайські річки славляться своєю крутизною, швидкістю течії та великою кількістю порогів. У Росії рафтинг популярний на річках Карелії та Алтаю.

Африка

Серед річок африканського континенту особливою популярністю у рафтерів користуються річки КеніїНамібіїБотсваниЗімбабве і ПАР. Рафтинг в Африці — один із найскладніших. На річці Замбезі в Зімбабве неодноразово проходив чемпіонат світу з рафтингу.

Північна Америка

Найкращий рафтинг в Північній Америці — на річках Канади (Калгарі), Аляски (Мак-Кінлі, Врангель, Чугач) і Колорадо (Великий Каньйон).

Південна Америка

Рафтинг в Україні

В Україні рафтинг — також популярний вид спорту. Ним займаються на гірських річках Кримських гір та Карпат (річки ЧеремошТиса), а також на Случі,ПрутуСтриюОпору.

Рафтинг у Карпатах

В Українських Карпатах найпопулярнішими річками для рафтингу є: Чорний Черемош, Прут, Білий Черемош, Чорна та Біла Тиси. Інші ріки мають нестабільний рівень води, що утруднює їх використання для сплавів. Чорний Черемош є найзручнішим для сплавів, оскільки має широку та довгу долину водозбору та дорогу вздовж річки. Черемош межує з високим Чорногірським хребтом, який постачає річку водою від танення снігу та дощів. Традиційно найкращим часом для рафтингу в Карпатах вважалась весна, але в останні роки збільшується кількість дощів влітку, що спричиняє паводки та високий загальний літній рівень води. Білий Черемош більш порожистий, порівняно з Чорним, і загалом цікавіший для туристичного сплаву. Але значним недоліком річки є погана дорога до традиційного місця старту сплавів. Добиратись сюди варто на позашляховику або вантажівці. Прут зручний наявністю асфальтованої дороги вздовж річки, але на ньому важко застати достатній рівень води (мала долина). Водночас на Пруті зосереджені одні з найскладніших порогів в Україні.
Останнім часом набирає популярність рафтинг у Львівській області — на річках Стрий та Опір. Географічне розташування та якісне дорожнє сполучення дозволяє туристам швидко та комфортно дістатися до маршрутів сплавів.
Rafting em Brotas.jpg

Немає коментарів:

Дописати коментар