субота, 20 грудня 2014 р.



                                           Молокайська  регата
Молокайська регата  - екстремальна гонка на гавайських (полінезійськихканое у відкритому морі в Тихому океані. Траса гонки пересікає Молокайську протоку , що з'єднує острови Молокаї та Оаху. Довжина дистанції приблизно 65 км. (41 морські милі). 

Історія

12 жовтня 1952 три полінезійські каное, по шість гребців у кожному, відпливли від острова Молокаї та відкритим океаном попрямували в бік острова Оаху. Першим через 8 годин 55 хвилин до берегу Вайкікі перед готелєм «Моана» пристало каное під керуванням Кукуі О'Ланікаула. Так було започатковано найпрестижніше у світі змагання на каное.
Перші дві жіночі команди вперше взяли участь у перегонах в 1975 році (без офіційного заліку).
За популярністю та увагою громадськості Молокайська гонка посідає на Гаваях друге місце після американського футболу і вважається не тільки великою спортивною, але також важливою культурно подією, що підтримує історичну традицію. Для більшості учасників "Molokai Hoe" є перевіркою чоловічих фізичних та психічних сил, ліміту мужності та командної згуртованості.
Поряд з 'Hawaiki Nui Va'a' на Таїті, 'Moloka'i Hoe' є найвідомішою у світі гонкою на полінезійських каное (каное з аутріггером) і вважається гавайцями Світовою Першістю на довгій дистанції в «королівському класі» (6-містне каное).
Окрім екстремальних фізичних та психічних навантажень марафонської дистанції, гребці також повинні долати тропічну спеку, високу вологість повітря та хвилі висотою 3-4 метри.
За весь час існування регати в ній взяли участь 260 клубів з всього світу. США були представлені штатами КаліфорніяОрегонНью ЙоркПенсильванія та ін. З інших країн найбільше були представлені - АвстраліяНова ЗеландіяАнгліяНімеччинаЯпоніяГонконгТаїті та з різні полінезійські острови.
Гонка проходить щорічно в жовтні місяці, в ній бере участь понад 1000 гребців. В 58-й гонці 11 жовтня 2009 року взяли участь 112 міжнародних команд. У2010 році гонка пройде 10 жовтня.

Техніка та умови гонки

Кожне каное має в довжину приблизно 12 метрів, півметра в ширину та вагу близько 150 кг.
Кожна з команд состоїть з 9 гребців (6 чоловік гребуть, в той час як троє запасних членов команди пливуть поряд у моторному човні ескорту, що виконує також функцію страхування та постачання)
Приблизно через 30-45 хв. після старту дозволено робити першу заміну. Трійка з човна-ескорту стрибають у воду приблизно метрів за 50 поперду ходу каное. Коли коное порівнюється з ними, проходить бликавична заміна - троє з каноє стрибають у воду з одного борту, а трійка з води займає їх місце у каное через інший борт. У добре тренованої команди на цю операцію уходить менш ніж 5 секунд.
По ходу гонки можна робити стільки замін, скільки потребує команда, але остання заміна повинна відбутися не менш як за 30 хв. до фініша.
Старт відбувається з гавані «Hale o Lono» о-ва Молокаї, фініш - на пляжі ім. Дюка Каханамоку (Waikiki Beach) острова Оаху.

Немає коментарів:

Дописати коментар